Kupka niemowlęcia pomocna w przewidywaniu problemów z wagą

Mikrobiom jelitowy zawarty w smółce – pierwszej kupce niemowlęcia – pozwala przewidywać, czy dziecko w wieku trzech lat będzie miało nadwagę – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Oulu (Finlandia).

Wczesny skład mikrobiomu jelitowego – bakterii zamieszkujących drogi pokarmowe – odgrywa istotną rolę w dojrzewaniu układu trawiennego i określaniu, w jaki sposób organizm będzie reagował na bodźce i stresory pochodzące z jego strony (programowanie metabolizmu).

Poprzednie badania sugerowały, że wczesna antybiotykoterapia zwiększa prawdopodobieństwo otyłości u dziecka, co świadczy o tym, iż zmiany w obrębie mikrobiomu jelitowego powstające na wczesnym etapie życia niosą ze sobą długotrwałe konsekwencje.

Badacze z Finlandii postanowili sprawdzić, czy istnieje związek pomiędzy składem wczesnego mikrobiomu jelitowego a rozwojem fizycznym dziecka w ciągu pierwszych trzech lat życia.

W tym celu przeanalizowali próbki stolca - pierwszej oraz „rocznej” kupki 212 niemowląt - i porównali je pod względem składu bakterii jelitowych. Dokonali też u dzieci regularnych pomiarów wzrostu i wagi, a także zarejestrowali wszelkie przypadki zastosowania antybiotyków.

Okazało się, że dzieci, którym podawano antybiotyki w pierwszym roku życia miały mniej bakterii typu Actinobacteria (promieniowce), niż dzieci, które poddawano antybiotykoterapii jeszcze w okresie prenatalnym lub zaraz po urodzeniu oraz dzieci, które nigdy nie otrzymywały środków antybakteryjnych.

Noworodki, które przed ukończeniem 3. roku życia zaczynały mieć już problemy z nadwagą, charakteryzowały się z kolei większą ilością bakterii typu Bacteroidetes i mniejszą ilością bakterii typu Proteobacteria.

Maluchy posiadające w smółce (pierwszej kupce) więcej gronkowców (Staphylococcus), cechowały się niższym wzrostem w wieku 1 r., a później dwóch lat.

Tylko bakterie jelitowe ze smółki pozwalały przewidywać u dzieci nadwagę w wieku trzech lat.

Wyniki badania, które sugerują, że wczesny mikrobiom jelitowy – zwłaszcza ten zawarty we smółce – ma związek z rozwojem fizycznym dziecka w ciągu pierwszych trzech lat życia, zaprezentowano na tegorocznym Europejskim Kongresie Mikrobiologii Klinicznej i Chorób Zakaźnych w Amsterdamie (Holandia). (PAP)

ooo/ agt/



Opublikowano: 2019-04-14 09:13

Uwaga! Artykuł pochodzi z portalu internetowego Serwis Naukowy PAP.